≡ Menu

Hadis-Hadis Tentang Kelebihan Al-Quran

1. Daripada Abu Umamah r.a berkata : Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda: Bacalah Al Quran sesungguhnya ia akan datang di hari kiamat sebagai syafa’at kepada pembacanya.

( Riwayat Muslim )

2. Daripada Nawwas Bin Sam’an r.a. telah berkata : Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda : Di hari akhirat kelak akan didatangkan Al Quran dan orang yang membaca dan mengamalkan isi kandungannya, didahului dengan Surah Al Baqarah dan Surah Ali ‘Imraan, kedua-dua surah ini menghujah bagi  mempertahankan orang yang membaca dan mengamalkannya.

( Riwayat Muslim )

3. Daripada Osman Bin ‘Affan r.a. telah berkata: Rasulullah S.A.W. bersabda : Sebaik manusia di antara kamu orang yang mempelajari Al Quran dan mengajarnya kepada orang lain.

( Riwayat Bukhari)

4. Daripada Aisyah r.a. telah berkata: Bersabda Rasulullah S.A.W. : Orang yang membaca Al Quran dan susah untuk menyebut ayatnya ia mendapat dua pahala.

( Riwayat Bukhari & Muslim )

5. Daripada Abu Musa Al Asy’ari r.a. telah berkata : Rasulullah S.A.W. bersabda : Umpama orang mukmin yang membaca Al Quran seperti buah Utrujjah ( seperti limau besar ) baunya wangi dan rasanya sedap. Umpama orang mukmin yang tidak membaca Al Quran seperti buah tamar tidak ada bau dan rasanya manis, dan umpama orang munafik yang membaca Al Quran seperti Raihanah (sejenis pokok) baunya wangi dan rasanya pahit dan umpama orang munafik yang tidak membaca Al Quran seperti buah labu yang tiada bau dan rasanya pahit.

( Riwayat Bukhari & Muslim )

6. Daripada Omar Bin Al Khattab r.a. Bahawa Nabi Muhammad S.A.W. bersabda : Sesungguhnya Allah mengangkat martabat beberapa golongan dan merendahkan martabat yang lain dengan sebab Al Quran.

( Riwayat Muslim )

7. Daripada Ibnu Omar r.a. daripada Nabi Muhammad S.A.W. telah bersabda: Tidak boleh berhasad dengki kecuali di dalam dua perkara : Lelaki yang dianugerahkan kefahaman yang sahih tentang Al Quran, ia menunaikan ibadat siang dan malam, lelaki yang dianugerahkan kemewahan harta lalu dinafkahkannya siang dan malam.

( Riwayat Bukhari & Muslim )

8. Daripada Barra’ dan daripada ‘Azib r.a. telah berkata : Seorang lelaki membaca Surah Al Kahfi dan di sisinya seekor kuda yang diikat dengan dua tali, maka awan di langit mula melindunginya dan semakin hampir, dan kudanya mula menjauhinya. Apabila menjelang pagi beliau pergi berjumpa Nabi Muhammad S.A.W. dan menceritakan peristiwa tersebut maka baginda bersabda : Itulah ( sakinah ) ketenangan yang turun disebabkan bacaan Al Quran.

( Riwayat Bukhari & Muslim )

9. Daripada Abdullah Bin ‘Umru Bin Al ‘As r.a. Nabi Muhammad S.A.W. bersabda : Satu masa nanti akan dikatakan kepada orang yang membaca Al Quran: Bacalah, perbaikkilah dan perelokkanlah bacaan Al Quran sepertimana engkau memperelokkan urusan di dunia, sesungguhnya tempat engkau akan ditentukan di akhir ayat yang engkau bacakan.

(Riwayat Abu Daud dan Tarmizi dan beliau berkata: Hadis ini hasan sahih)

10. Daripada ‘Uqbah Bin ‘Amir r.a. menceritakan : Rasulullah S.A.W keluar dan kami berada di tempat duduk masjid yang beratap. Maka beliau bersabda: Siapakah di antara kamu yang suka keluar di pagi hari pada setiap hari menuju ke Buthan atau ‘Atiq, dan dia mengambil darinya dua ekor unta yang gemuk dalam keadaan dia tidak melakukan dosa dan tidak putus hubungan silaturrahim. Kami menjawab : Kami suka demikian itu. Sabda Rasulullah S.A.W kenapakah kamu tidak pergi ke masjid belajar atau membaca dua ayat Al Quran lebih baik dari dua ekor unta, tiga ayat lebih baik dari tiga ekor, empat ayat lebih baik dari empat ekor unta demikianlah seterusnya mengikut bilangan ayatnya.

( Riwayat Muslim )

11. Daripada Ibnu Mas’ud r.a bahawa Nabi Muhammad S.A.W bersabda : Orang yang paling layak mengimami kaum di dalam sembahyang ialah mereka yang terfasih membaca Al Quran.

( Riwayat Muslim )

12. Daripada Jabir Bin Abdullah r.a. bahawa Nabi Muhammad S.A.W. menghimpun antara dua lelaki yang terbunuh di peperangan Uhud kemudian beliau bersabda : Yang mana satukah antara keduanya yang paling kuat berpegang teguh dengan Al Quran maka apabila aku tunjukkan kepada salah seorang daripada keduanya maka dialah orang yang pertama masuk ke liang lahad.

( Riwayat Bukhari, Tarmizi, Nasa’ie & Ibnu Majah )

13. Daripada ‘Imran Bin Husain Bahawa beliau lalu di hadapan qari yang sedang membaca Al Quran kemudian dia berdoa kepada Allah kemudian ia kembali membaca kemudian ia berkata aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda : Barangsiapa yang membaca Al Quran maka berdoalah kepada Allah dengan Al Quran maka sesungguhnya akan datang beberapa kaum yang membaca Al Quran dan mereka berdoa dengannya.

( Riwayat Tarmizi, beliau berkata : Hadis ini hasan )

14. Daripada Ibnu Mas’ud r.a. ia berkata : Barangsiapa yang membaca satu huruf daripada Al Quran maka baginya satu kebaikan, satu kebaikan menyamai dengan sepuluh pahala, aku tidak bermaksud : Alif , Lam , Mim ialah satu huruf, tetapi Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf.

( Riwayat Ad Darimi Tarmizi, beliau berkata hadis ini hasan sahih )

Synthomer
  |  (Unspecified city),
 - 20 Jul 2017

Synthomer's European Graduate Programme (SynGP) offers highly qualified university graduates excellent career prospects and the unique opportunity to create a group wide network of...

Keysight Technologies
  |  George Town, Penang
 - 20 Jul 2017

Job Description. Improves products, processes and components to meet agreed upon objectives. May redesign products or components to meet cost objectives, component technology obsol...

SanDisk
  |  (Unspecified city), Penang
 - 20 Jul 2017

Req ID. 31244. approved. approved. SanDisk offers a highly competitive compensation package and great benefits. SanDisk provides equal employment opportunities to all employees and...

Micron
  |  Jementah, Johor
 - 20 Jul 2017

Req. ID. 85415. JOB SUMMARY. The Facilities DI WWTP Engineer provides engineering support to oversee, plan and ensure proper operations and maintenance of the De Ionized Water (DI)...

Amdocs, Inc.
  |  Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
 - 20 Jul 2017

Referral Bonus Reward Amount. RM1,000.00. In case this job is open for Amdocs employees only "Refer Friend to Job" option is disabled. Who are we. If you're a smartphone user then...

AIA Careers
  |  Cyberjaya, Selangor
 - 20 Jul 2017

Job Summary. Process authorized POS transactions within the required benchmarks. Data cleansing on project basis. Key Responsibilties. Ensure that the agreed Individual processing...

neuvoo job search kerja-kerja

Incoming search terms:

kelebihan al quran,Fadilat al quran,kelebihan alquran,hadis tentang al quran,al quran kelebihan,hadith berkaitan kebaikan membaca quran,hadith kelebihan al quran,hadith kelebihan al quran#spf=1,kelebihan al-quran,hadis tentang kelebihan al quran,hadis tentang alquran,hadis shahih fadhilat baca quran,hadis kelebihan membaca al quran,hadis kelebihan al quran,hadis fadhilat baca quran,hadis berkenaan membaca al al quran,fadilat al,kelebihan orang yang membaca al quran
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Next post:

Previous post: