≡ Menu

Amalan Pembuka Rezeki

20 Amalan Pemurah Rezeki

1. Menyempatkan diri beribadah

Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu.

Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Hadis Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)

2. Memperbanyak istighfar

Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah, yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Rasulullah SAW : “Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah SWT akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)

3. Tinggalkan perbuatan dosa

Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Rasulullah SAW : “… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Hadis Riwayat at-Tirmizi)

4. Sentiasa ingat Allah SWT

Banyak ingat Allah SWT buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya: “…(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Surah Ar-Ra’d, ayat 28)

5. Berbakti dan mendoakan ibu bapa

Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah SAW berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Rasulullah SAW juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Hadis Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)

Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Rasulullah SAW : “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya.” (Hadis Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah

Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Rasulullah SAW : “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Hadis Riwayat Bukhari)

7. Tunaikan hajat orang lain

Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Rasulullah SAW : “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Hadis Riwayat Muslim)

8. Banyak berselawat

Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a’lam.

9. Buat kebajikan banyak-banyak

Ibnu Abbas berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

10. Berpagi-pagi

Menurut Rasulullah SAW, berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.

11. Menjalin silaturrahim

Rasulullah SAW bersabda : “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Hadis Riwayat Bukhari)

12. Melazimi kekal berwuduk

Seorang Arab desa menemui Rasulullah SAW dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah SWT. Rasulullah SAW bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13. Bersedekah

Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi SAW bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.)

14. Melazimi solat malam (tahajud)

Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah.

15. Melazimi solat Dhuha

Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16. Bersyukur kepada Allah

Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Surah Ibrahim, ayat 7)

Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Surah ali-Imran, ayat 145)

17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu

Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.

Salah satu nama Allah, al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah, bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya ‘Alim.” Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.

18. Berdoa

Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah, penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19. Berikhtiar sehabisnya

Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim)

Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.

20. Bertawakal

Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. Firman-Nya: “Barang siapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan (keperluannya).” (Surah at-Thalaq, ayat 3)

Nabi SAW bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan), dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.” (Surah at-Talaq, ayat 2-3)

Pendek kata, bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya, kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah, lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya.

 

Renung-renungkan dan marilah kita sama-sama beramal. Mudah-mudahan Allah SWT melimpah-ruahkan rezeki-Nya kepada kita. Amiin.

Experteer GmbH
  |  Shah Alam, Selangor
 - 20 Oct 2017

Unser Auftraggeber ist eine international tätige Unternehmensgruppe mit knapp 600 Mitarbeitern an sieben Standorten in Europa, USA, Malaysia und China. Als global agierendes Untern...

DHR International Neumann Deutschland GmbH - München
  |  Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
 - 20 Oct 2017

CTPartners Neumann Europäisches Unternehmen in High Tech Gebäudetechnik Unser Kunde gehört zu den weltweit führenden Anbietern von Zugangssystemen für Gebäude, Parkhäuser und Veran...

RegionUP
  |  (Unspecified city),
 - 17 Oct 2017

Description. KL based roleLeading international financial company Excellent salary package This well known international financial services company in is looking for an experienced...

RegionUP
  |  (Unspecified city),
 - 17 Oct 2017

Description. Key job responsibilities include. Acts as CEO's first point of contact with people from both inside and outside of the organisation. Organising and managing diaries an...

RegionUP
  |  (Unspecified city),
 - 17 Oct 2017

Description. Our client is a global leader in developing innovative and leading edge technology solutions for its international construction professionals. It consists more than 20...

RegionUP
  |  (Unspecified city),
 - 17 Oct 2017

Description. The Asset Manager is responsible for. Maximizing total return for each assigned asset through the analysis of property efficiencies and identifying opportunities for i...

neuvoo job search kerja-kerja

Incoming search terms:

doa pembuka rezeki,doa pembuka pintu rezeki di pagi hari,doa pembuka rezeki di pagi hari,doa istri agar rezeki suami lancar,doa meminta rezeki,doa minta rezeki,dp rezeki lancar,doa pembuka rejeki,doa dilapangkan rezeki,Doa dibukakan pintu rezeki,doa kiat agar rezeki suami istri lancar,doa untuk melancarkan rezeki suami,doa mencari rezeki,doa agar rezeki suami lancar,doa pembuka rizki,doa agar suami murah rezeki,doa keluar rumah untuk mencari rezeki,doa agar pekerjaan suami lancar,doa agar dibukakan pintu rezeki,doa pembuka rezki,doa istri agar suami sukses,doa minta rezeki yang berlimpah,dp rezeki barokah,doa dibukakan pintu rejeki,Doa Memperbanyak rezeki,kata rezeki lancar,doa dibukakan rezeki,doa rezeki,Ucapan teman fb rejeki yg barokah,doa mohon rezeki,doa membuka rezeki,doa mohon dibukakan pintu rezeki dan pintu kebaikan,doa dibukakan pintu rizki,doa dimurahkan rezeki dan urusan,doa memohon rezeki,agar rezeki suami lancar,doa dimurahkan rezeki suami,doa lapang rezeki,doa murah rezeki yang tidak disangka,doa untuk kemudahan rezeki suami,doa melancarkan rezeki suami,doa dibuka pintu rezeki,membahagiakan istri adalah pembuka jalan rezeki untukmu,doa agar suami sukses dalam bekerja,ayat pembuka rezeki,doa rezeki melimpah,doa untuk rezeki suami,doa pembawa rezeki,doa minta rejeki,doa mohon dibukakan pintu rezeki,doa minta rizki,amalan istri agar rezeki suami lancar,doa agar usaha suami lancar,doa agar di bukakan pintu rezeki,dp bbm sujud syukur,azimat murah rezeki,dp rezeki halal,doa mencari rejeki,gambar doa dimudahkan urusan,dp bbm doa doa mustajab,dp bbm doa pembuka rezeki islami,doa dibukakan pintu rezeki dan jodoh,doa dilapangkan rejeki,doa diluaskan rezeki,amalan supaya diberi nafkah oleh allah,doa istri untuk suami yang sedang mencari nafkah,wiridan suami istri agar lapang rezeki,ucapan kata kata doa seorag isrti agarsuami mendapat rezeki,Y allah mudahkanlah urusan ku dan lancarkanlah rezeki ku,dp di lancarkan segala urusan,wallpaper pelancar rejeki,wirid apa biar kta di limpah kan rejeki,wirid asmaul husna agar d limpahkan Rezeki,wirid dn zikir bt rezeki,dp limpahkan rezeki n bersyukur,dp bbm mohon pertolongan allah,Dp Suami kerja dikasih kelancaran Dan Berkah,zikir org tua supaya usaha ank lancar dan mendatangkan rizki,zikir d murahkn rezky d sehatkn bdn dn zikir d mudhkn segala2 nya,doa untuk suami di bukakan pintu rezki,doa untuk suami yang lagi berusaha mencari rizki,doa utk bangun rumah biar selamat byk rezeki,download gambar ya ALLAH jaga istri dan anak hamba,downlouad gambar doa minta rizki halal,yaallah lancarkanlah rezeki suami hamba,ya alloh mudahkanlah segala urusan dan rezeki kepada keluarga hamba,ya alloh mudahkanlah rizki kami,ya allah tolong mudahkan rezeki saya,ya allah tlg lah hamba mu ini untuk membayar hutang,ya allah tlg bukakan pintu rezeki,ucapan doa agar suami dapat rejeki,ucapan agar dilancarkan daganganya,dzikir agar dimudahkan rezeki dan membuka usaha,mp3 diberei rezki kesehatan perlindungan,gmbr kt rejeki allah,ia allah buka kan lah pintu rezki hamba,ikhtiar agar suami dilapangkan rejekinya,mohon dilapangkan rejeki,mantra mendapat re,kta mudahkan untuk mencari rizki,Kta doa d bri laris jualan,istri pintu rahmat allah,jikir biar suami di gampangkan nyari rejeki,kata2 Yaallah kau udh membuka pintu rejeki q kembali,kata doa biar dpt rizki,kata gambar mohon dilapangkan rezeki,kata sunda dikasih rezeki,pncerahan agr tdak trllit htang dn dmdahkan riskinya,gimana ingin punya riski yg berkah,dzikir untuk di bukakan rizki usaha yg barokah,tata cara berangkat biar urusan dagang dimudahkan,Stiker smoga allah membuka pintu rizki,Dzikir untuk suami di limpahkan rejeki,surat minta re,surat di gampangkan rezeki,supaya suami dipermudah rejekinya,gambar doa agar rejeki lancar,gambar doa buka r,kata mutiara bergambar mohon ampun dosa,poto doa rezeki berlimpah,gambar doa membawa rejeki,gambar doa membuka pintu rezeki,gambar doa untuk kekasih di lancarkan rezeki san kesehatan,kata mutiara bergambar bukakan pintu rizki,doa untuk suami agar di limpahkan rejeki nya,amal amalan yg membuat rumah tangga tentram berkah banyak rejeki,cari doa mendapat hidayah,doa agar di ruahkan rizki berlimpah,doa agar diberi kelancaran rezeki,doa agar dimudahkan pintu rezeki,doa agar murahkan riski akan buka warung,doa agar orang tua diberi kemudahan dalam mencari nafkah,doa agar suami dmudahkan rezeki dan pekerjaan,doa agar suami mendapat kerja dan disenangi orang,doa anak pembuka pintu rezeki untuk orang tua,doa ato wirid rumah adem tentram n banyak rejeki,doa berskur agr dtg lg rejeki,doa biar di luas kan risski,doa biyar banyak rizki,doa d gambar mempermudah rejeki,doa di bukakan pintu rizky,cari amalan lancsr rezeki dipagi hari,cara wirid agar dimudahkn rizki,amalan dari rasul saw agar di mudahkan rezeki dan urusan,amalan dimudahkan rezeki dan segala urusan dagang laris dan barokah,amalan doa agar rejeki suami dilancarkan,Amalan doa doa islami agar rezeki suami semakin lancar,Amalan doa untuk memperlancar rejeki suami,amalan murah rezeki,amalan pmbuka rezeki,amalan yang di baca agar mendpatkan rizki halal dan barokah,ap yg hrs q lakukan agar rejeki klrgku sll lancar,ayat minta rezeki untuk suami,ayat murah rizki gambar burung,azimat melancarkan rezeki,bacaan doa agar kerja y panjang atau lancar,bacaan doa supaya di lancarkan rejeki dan usaha yang baik,bagaimana caranya seorangbistri agar usaha suaminya ramai ya allah,doa di pagi hari buat kelancaran rezeki,doa diberi r,doa minta rezeki dip,doa mohon d luaskan rezeki,doa mohon diluaskan rezeki,doa mudah dapat rejeki,doa orang islam untuk kelancaran rezeki berdagang,doa pagi supaya dapat rejeki yg berlimpah,doa pembawa berkah rezeki di lancarkan,doa pembuka hati suami,doa pembuka pintu rejeki,doa pembuka re,doa pembuka rezeku buat,doa seorang istri yang mendoakan suami yang sedang berjualan,doa suami supaya rezekinya lancar,doa ud solat magrib mga banyak rezeki,doa untuk istri biar lancar segala urusan,doa minta rezeki amalan jawa,doa mengudang rezeki,Do a pendek supaya gampang rizky halal,doa dibukakan rizki yg hakiki,doa dilancarkan rezeki yg berkah,doa diluas,doa diluaskan,doa istri untuk suami agar dibukakn rezeki,doa kelanca,doa kemudahan rezeki di pagi hari,doa lapang rizki,Doa mantra dzikir untuk memohon petunjuk supaya mendapat hidayah dari allah,doa mebuka pintu rumah selalu bayak rwjeki ya,Doa Melancarkan Dan Membuka Rezeki Di Pagi Hari,doa meminta rezeki yang barokah bnyak halal,doa meminta riski,doa memohon kemudahan mencari rezeki,doa untuk kelancaran rezeki
{ 8 comments… add one }
 • Rief May 29, 2013, 4:25 pm

  Makasih Sob atas Pencerahannya

 • Yogi S Melik July 4, 2013, 10:47 am

  Sangat bermanfaat. Semoga berkah

 • kholifah September 5, 2013, 3:19 pm

  Terima kasih atas pencerahannya, semoga berkah…..

 • ylistendi September 18, 2013, 8:22 am

  Rutin melakukan Sholat malam dan berpuasa sunnah….Insya Alloh…

 • dzan September 25, 2013, 7:05 pm

  Camne salah satu selawat yg terbaik?

 • Masnun Tholab January 20, 2014, 5:55 am

  “Ya Allah, bantulah aku untuk berdzikir dan bersyukur kepadaMu serta beribadah kepadaMu dengan baik” (HR. Abu Daud 1302; Tirmidzi 900)
  “Ya Allah aku berlindung kepadaMu dari hilangnya nikmatMu dan berubahnya ampunanMu dan adzabMu yang tiba-tiba serta dari seluruh kemurkaanMu” (HR. Abu Daud 1321)
  “Ya Allah aku berlindung kepada-Mu dari (sifat) gelisah, sedih, lemah, malas, kikir, pengecut, terlilit hutang dan dari keganasan orang” (HR. Bukhari 2679; Tirmidzi 3406)

 • Muhammad ahlam firdaus May 10, 2016, 12:15 am

  Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan.

  Saya ingin memohon sedikit bantuan kewangan bg membantu saya.saya muhammad ahlam firdaus seorang mahasiswa yg skrg sedang melanjut kan pengajian saya di Indonesia dlam bidang syariah

  Saya tidak menerima mana2 tajaan,biasiswa mahupun pinjaman,hanya tajaan dari kedua orgtua saya,mereka tidak la berpendapatan tinggi.ayah saya hanya la bekerja sebagai jaga keselamatan di kilang,manakalah ibu saya suri rumah yg menanggung saya dan adik2 sy yg masih di bangku sekolah.sy mempunyai 8 adik beradik dan skrg tinggal 7 kerana abg saya batu shj pergi menghadap ilahi akibat kanser tulang tahap 4.

  Jadi,sy amat2 lah memerlukan bantuan dari pihak tuan utk membantu saya,jika pihak tuan memberi bantuan dlam bentuk pinjaman sekali pun sy sudi membayar nya semula.

  Sekian wasalam.
  Whatsapp:0196135660

 • selltiket September 5, 2016, 7:10 am

  Baru dari selltiket.com,
  untuk semua agen selain anda
  bisa menjual tiket pesawat dan tiket kereta api
  sekarang anda juga dapat melakukan pembayaran :
  PLN, Pembelian pulsa, Pembayaran Telkom,
  pembayaran multifinance ADIRA, BAF, MAF, MEGA WOM.

Leave a Comment