≡ Menu

Amalan Pembuka Rezeki

20 Amalan Pemurah Rezeki

1. Menyempatkan diri beribadah

Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu.

Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Hadis Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)

2. Memperbanyak istighfar

Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah, yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Rasulullah SAW : “Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah SWT akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)

3. Tinggalkan perbuatan dosa

Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Rasulullah SAW : “… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Hadis Riwayat at-Tirmizi)

4. Sentiasa ingat Allah SWT

Banyak ingat Allah SWT buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya: “…(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Surah Ar-Ra’d, ayat 28)

5. Berbakti dan mendoakan ibu bapa

Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah SAW berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Rasulullah SAW juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Hadis Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)

Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Rasulullah SAW : “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya.” (Hadis Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah

Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Rasulullah SAW : “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Hadis Riwayat Bukhari)

7. Tunaikan hajat orang lain

Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Rasulullah SAW : “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Hadis Riwayat Muslim)

8. Banyak berselawat

Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a’lam.

9. Buat kebajikan banyak-banyak

Ibnu Abbas berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

10. Berpagi-pagi

Menurut Rasulullah SAW, berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.

11. Menjalin silaturrahim

Rasulullah SAW bersabda : “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Hadis Riwayat Bukhari)

12. Melazimi kekal berwuduk

Seorang Arab desa menemui Rasulullah SAW dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah SWT. Rasulullah SAW bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13. Bersedekah

Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi SAW bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.)

14. Melazimi solat malam (tahajud)

Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah.

15. Melazimi solat Dhuha

Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16. Bersyukur kepada Allah

Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Surah Ibrahim, ayat 7)

Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Surah ali-Imran, ayat 145)

17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu

Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.

Salah satu nama Allah, al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah, bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya ‘Alim.” Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.

18. Berdoa

Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah, penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19. Berikhtiar sehabisnya

Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim)

Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.

20. Bertawakal

Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. Firman-Nya: “Barang siapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan (keperluannya).” (Surah at-Thalaq, ayat 3)

Nabi SAW bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan), dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.” (Surah at-Talaq, ayat 2-3)

Pendek kata, bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya, kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah, lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya.

 

Renung-renungkan dan marilah kita sama-sama beramal. Mudah-mudahan Allah SWT melimpah-ruahkan rezeki-Nya kepada kita. Amiin.

Mercuri Urval GmbH
  |  Kulim,
 - 19 Jan 2018

Mercuri Urval Senior Elektroingenieur (m w) Anlagenbau & Gebäudetechnik Senior Elektroingenieur (m w) Anlagenbau & Gebäudetechnik M W Group. weltweit führendes Gebäudetechnik. und ...

Experteer GmbH
  |  (Unspecified city), Penang
 - 19 Jan 2018

Well established as a world class player in the Electronic Manufacturing Services (EMS) market, the ESCATEC Group provides a range of design and manufacturing services to a custome...

Mercuri Urval GmbH
  |  Kulim,
 - 19 Jan 2018

Mercuri Urval Leitender Ingenieur (m w) Konstruktion und Planung Leitender Ingenieur (m w) Konstruktion und Planung M W Group. weltweit führendes Gebäudetechnik. und Anlagenbauunte...

Uber
  |  George Town, Penang
 - 18 Jan 2018

SIAPA KAMI. Pandu dengan Uber dan dapat bayaran mingguan dalam bentuk tambang dengan membantu komuniti kita bergerak sekitar bandar. Memandu dengan Uber adalah cara hebat untuk me...

Uber
  |  George Town, Penang
 - 18 Jan 2018

SIAPA KAMI. Pandu dengan Uber dan dapat bayaran mingguan dalam bentuk tambang dengan membantu komuniti kita bergerak sekitar bandar. Memandu dengan Uber adalah cara hebat untuk me...

Uber
  |  Johor Bahru, Johor
 - 17 Jan 2018

SIAPA KAMI. Pandu dengan Uber dan dapat bayaran mingguan dalam bentuk tambang dengan membantu komuniti kita bergerak sekitar bandar. Memandu dengan Uber adalah cara hebat untuk me...

neuvoo job search kerja-kerja

Incoming search terms:

doa pembuka rezeki,doa pembuka pintu rezeki di pagi hari,doa pembuka rezeki di pagi hari,doa istri agar rezeki suami lancar,doa meminta rezeki,doa minta rezeki,dp rezeki lancar,doa pembuka rejeki,doa dilapangkan rezeki,Doa dibukakan pintu rezeki,doa kiat agar rezeki suami istri lancar,doa untuk melancarkan rezeki suami,doa mencari rezeki,doa pembuka rizki,doa agar rezeki suami lancar,doa agar suami murah rezeki,doa keluar rumah untuk mencari rezeki,doa agar pekerjaan suami lancar,doa dibukakan rezeki,doa agar dibukakan pintu rezeki,doa pembuka rezki,doa istri agar suami sukses,doa minta rezeki yang berlimpah,Doa Memperbanyak rezeki,dp rezeki barokah,doa dibukakan pintu rejeki,kata rezeki lancar,doa mohon rezeki,doa rezeki,Ucapan teman fb rejeki yg barokah,membahagiakan istri adalah pembuka jalan rezeki untukmu,doa membuka rezeki,doa lapang rezeki,doa mohon dibukakan pintu rezeki dan pintu kebaikan,doa dimurahkan rezeki dan urusan,doa dibukakan pintu rizki,doa memohon rezeki,doa dimurahkan rezeki suami,agar rezeki suami lancar,doa untuk kemudahan rezeki suami,doa murah rezeki yang tidak disangka,doa melancarkan rezeki suami,doa dibuka pintu rezeki,doa agar suami sukses dalam bekerja,doa agar di bukakan pintu rezeki,doa minta rejeki,amalan istri agar rezeki suami lancar,doa untuk rezeki suami,doa agar usaha suami lancar,doa rezeki melimpah,doa mohon dibukakan pintu rezeki,doa minta rizki,ayat pembuka rezeki,doa pembawa rezeki,dp rezeki halal,azimat murah rezeki,dp bbm sujud syukur,doa mencari rejeki,doa dibukakan pintu rezeki dan jodoh,gambar doa dimudahkan urusan,dp bbm doa pembuka rezeki islami,dp bbm doa doa mustajab,wirid agar di mudahkan rezeki,doa lapang rizki,Doa untuk suami agar di beri kemydahan mencari rizki,doa kelancaran rezeki,zikir untuk rizqi yang berlimpah,kta kata saat mendapat rejeki bahasa arab,bahasa arab mudahkanlah rezeki ku ya Allah,kata kata doa agar suami lancar rejeki,kata kata agar suami usaha lancar,kata begambar istri adalah pembuka rezki untuk mu,istighfar untuk lancar jualan,istigfar panjangkan umur,hadits tentang mudahnya mencari rezeki dan terbebas dari masalah,dao singkat mohon rezki,Gambar doa di perbanyak rezeki,do a agar di tambahi rezki,doa agar di limpahkan dan dimudahkan pintu rejeki,doa agar dipermudah rezeki suami,dp dilancarkan usaha dan rizkinya,kuat kan lah tulang tulang ku untuk mencari rezeki Mu,ldoa mempernanyak rezeki,amalan untuk istri agar rejeki suami lancar,zikir agar rejeki kumpul dan berkah,yaa allah hamba mohon tolong beri pada suami hamba rizki halal yang berlimpah,www ya allah beri hamba rezeki com,wirid rezeki lancar barokah,amalan istri agar suami lancar pekerjaannya dan lancar rezekinya,amalan supaya suami banyak rizki,tulisan arap agar rumah selalu di limpakan rezki yg berlimpa,tuhan tolong jaga dia untukku beri dia kesehatan beri dia kelancaran untuk mencari rezeki halal karena aku sayang dia,surat bacaan istikhoroh buat lancar jualan,Semoga ada Rejeki untukku,pintu pembuka rezeki suami,pembuka rezeki,mudahkan mencari rezeki untuk anak dan abg,moga selalu di beri kemudahan dan rezeki yang berkah,doa agar suami sehat dan rejeki di luaskan,doa agar suami selalu di mudahkan rizki,doa istri agar suami diberikan rizki yang bnyak dan barokah,doa istri trima ap adx,doa istri untuk suami sedang belajar ush spy berkah,doa istri untuk suami supaya di berikan rizki berlimpah,doa pembuka pintu rezky untuk suami,doa kelancaran rizeki,doa keluar rumah mendapat rezeki,doa lapang rejeki,doa murah rezeki untuk suami,doa lapangkan pintu rezeki,doa latin rezeki suami lancar dan berkah,doa mebuka rejeki di,doa meminta dbukakn pintu rejeki,doa mempermudah rezeki untuk bapa,dOA PEMBUKA RIZKI DAN DIMUDAHKAN SEGALA URUSAN,doa pendek dalam hadis untuk pagi hari,doa dilancarkan rizki,doa buat kelancaran rezeki,doa untuk suami untuk mendapat rezeki halal,doa untuk suami dalam mencari rezeki,doa buka pin,doa bukaan hati,Doa di bukaan rezeki,doa di bukakan jalan riskinya,doa untuk berjualan agar laris dan dibukakan pintu rezeki,doa supaya d gmpangkn lahiran,doa suami mencari rizki,doa singkat berkah rizki,doa semoga di lapangkan rezeki nya,doa rizki pagi,doa dibukakakan,doa minta rezeki lancar untk suami
{ 8 comments… add one }
 • Rief May 29, 2013, 4:25 pm

  Makasih Sob atas Pencerahannya

 • Yogi S Melik July 4, 2013, 10:47 am

  Sangat bermanfaat. Semoga berkah

 • kholifah September 5, 2013, 3:19 pm

  Terima kasih atas pencerahannya, semoga berkah…..

 • ylistendi September 18, 2013, 8:22 am

  Rutin melakukan Sholat malam dan berpuasa sunnah….Insya Alloh…

 • dzan September 25, 2013, 7:05 pm

  Camne salah satu selawat yg terbaik?

 • Masnun Tholab January 20, 2014, 5:55 am

  “Ya Allah, bantulah aku untuk berdzikir dan bersyukur kepadaMu serta beribadah kepadaMu dengan baik” (HR. Abu Daud 1302; Tirmidzi 900)
  “Ya Allah aku berlindung kepadaMu dari hilangnya nikmatMu dan berubahnya ampunanMu dan adzabMu yang tiba-tiba serta dari seluruh kemurkaanMu” (HR. Abu Daud 1321)
  “Ya Allah aku berlindung kepada-Mu dari (sifat) gelisah, sedih, lemah, malas, kikir, pengecut, terlilit hutang dan dari keganasan orang” (HR. Bukhari 2679; Tirmidzi 3406)

 • Muhammad ahlam firdaus May 10, 2016, 12:15 am

  Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan.

  Saya ingin memohon sedikit bantuan kewangan bg membantu saya.saya muhammad ahlam firdaus seorang mahasiswa yg skrg sedang melanjut kan pengajian saya di Indonesia dlam bidang syariah

  Saya tidak menerima mana2 tajaan,biasiswa mahupun pinjaman,hanya tajaan dari kedua orgtua saya,mereka tidak la berpendapatan tinggi.ayah saya hanya la bekerja sebagai jaga keselamatan di kilang,manakalah ibu saya suri rumah yg menanggung saya dan adik2 sy yg masih di bangku sekolah.sy mempunyai 8 adik beradik dan skrg tinggal 7 kerana abg saya batu shj pergi menghadap ilahi akibat kanser tulang tahap 4.

  Jadi,sy amat2 lah memerlukan bantuan dari pihak tuan utk membantu saya,jika pihak tuan memberi bantuan dlam bentuk pinjaman sekali pun sy sudi membayar nya semula.

  Sekian wasalam.
  Whatsapp:0196135660

 • selltiket September 5, 2016, 7:10 am

  Baru dari selltiket.com,
  untuk semua agen selain anda
  bisa menjual tiket pesawat dan tiket kereta api
  sekarang anda juga dapat melakukan pembayaran :
  PLN, Pembelian pulsa, Pembayaran Telkom,
  pembayaran multifinance ADIRA, BAF, MAF, MEGA WOM.

Leave a Comment