≡ Menu

Mengapa Kita Perlu Makan Timun

 

timunTimun merupakan tanaman sayur yang sangat mudah ditanam dan mudah diperolehi di seluruh dunia. Timun khususnya di Malaysia sering disajikan sebagai ulam bersama nasi lemak dengan sambal belacan. Namun tahukah anda bahawa timun ini banyak khasiat dan sangat baik untuk kesihatan kita. Berikut merupakan beberapa khasiat timun :

 • Timun dapat menghidratkan tubuh badan
  Sekiranya kita terlalu sibuk untuk minum air secukupnya, kita boleh terus makan timun yang sejuk kerana timun yang sejuk mengandungi 99% air. Ini berfungsi dengan mudah untuk mengimbangi kandungan air yang kurang dalam badan kita.
 • Timun dapat menyingkirkan toksin dalam badan
  Kandungan air yang terdapat dalam timun bertindak sebagai ‘penyapu virtual’ yang akan membersihkan semua sisa buangan yang terdapat dalam tubuh kita. Dengan memakan timun yang kerap, ianya dapat melarutkan batu karang.
 • Timun dapat membekalakan mineral kepada kulit
  Timun merupakan sayuran yang mengandungi potassium, magnesium dan silicon yang tinggi. Oleh sebab itu, kita dapat lihat kebanyakkan pusat spa menggunakan timun sebagai bahan untuk kecantikan.
 • Timun dapat melawan suhu panas
  Makan timun dapat melegakan pedih hulu hati dan juga melegakan tubuh yang mengalami demam panas. Sekiranya tubuh kita mengalami sinaran matahari terik, kita boleh meletakkan timun yang dikisar halus kebahagian yang pebih akibat panahan matahari, dan timun ini akan menyejukkan bahagian tersebut.
 • Timun sumber vitamin harian
  Timun mengandungi semua jenis vitamin yang diperlukan oleh tubuh badan kita sehari iaitu vitamin A, B, dan C yang menggalakkan system imunisasi agar lebih bertenaga dan berseri. Timun ini lebihs esuai dijadikan jus minuman yang dicampur dengan lobak merah dan daun bayam. Jus ini elok untuk kulit kerana ianya mengandungi 12% vitamin C yang mana cukup untuk keperluan kulit kita dalam sehari.
 • Timun juga dapat melawan kanser
  Timun diketahui merupakan sayuran yang mengandungi secoisolariciresinol, lariciresinol dan pinoresinol. Ketiga-tiga bahan sebatian semulajadi ini mempunyai kaitan yang kuat sebagai lignin yang dapat mengurangkan risiko beberapa jeniskanser seperti aknser ovary, kanser payudara dan kanser prostat.
 • Timun dapat merawat diabetis , mengurangkan kolestrol dan mengawal tekanan darah.
  Jus timun mengandungi sejenis hormone yang diperlukan oleh pancreas untuk menghasilkan insulin yang kebaikan kepada pesakit diabetis. Ada penyelidik telah menemui sejenis bahan sebatian yang disebut sebagai ‘sterol’ pada timun yang dapat menurunkan paras kolestrol. Timun juga kaya dengan serat, potassium dan magnesium. Bhan ini sangata efektif untuk menstabilkan tekanan darah. Oleh itu, timun sangat baik untuk merawat tekanan darah tinggi mahupun tekanan darah rendah.
 • Melembutkan rambut dan kuku
  Mineral silica yang terdapat dalam timun dapat menjadikan rambut dan kuku kita lebih lembut, bersinar dan kuat. Kandungan Sulfur dan Silika yang terdapat dalam timun membantu meranfsangkan pertumbuuhan rambut.
 • Dapat melegakan  migrain dan mabuk
  Bagi mengelakkan pening kepala di pagi hari iaitu migrain atau menghilangkan mabuk yang disebabkan alcohol, bolehlah memakan beberapa hirisan timun sebelum tidur. Timun kaya dengan vitamin B, gula dan elektrolit untuk menambahkan nutirsi dan mengurangkan sakit kepala mahupun mabuk.
 • Dapat memastikan buah pinggang berasa dalam keadaan baik
  Timun mampu merendahkan paras asid uris dalam tubuh kita sekaligus mampu memastikan buah pingggang kita sentiasa dalam keadaan baik.
Capillary Technologies
  |  Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
 - 18 Jan 2019

We have a Tech support opening for our Kuala Lumpur office. who will support entire SE Asia.This role is for supporting customers who would call our Tollfree number for any issues ...

WorkPermitVisas
  |  Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
 - 18 Jan 2019

Work Permit Visa for United Kingdom MalaysiaAre you looking for UK Malaysia Work Permit visa get in touch with us , we are providing an Opportunity to Fulfil Your Dream by providin...

procon career solutions
  |  Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
 - 17 Jan 2019

WE NEED 12TH PASSED CANDIDATES WITH PLEASANT PERSONALITY AND GOOD ENGLISH COMMUNICATION.Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur...

Impactica Consultancy Services
  |  Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
 - 17 Jan 2019

About Android Developer. An. Android developer. is responsible for developing applications for devices powered by the Android operating system.Due to the fragmentation of this ecos...

Impactica Consultancy Services
  |  Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
 - 16 Jan 2019

About Android Developer. An. Android developer. is responsible for developing applications for devices powered by the Android operating system.Due to the fragmentation of this ecos...

FAIR DEAL PROFESSIONAL SERVICES
  |  Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
 - 18 Jan 2019

hijob profile is as labour or working supervisors in kaulalumpur, malaysia need passport and photo in tie with white back ground. immediately fly to Malaysia and start working.serv...

neuvoo job search kerja-kerja

Incoming search terms:

khasiat timun,kebaikan timun,khasiat jus timun,khasiat timun batang,khasiat timun jepun,jus timun,kelebihan timun,kelebihan makan timun,kebaikan jus timun,Air timun,khasiat lobak merah,keburukan timun kepada wanita
{ 1 comment… add one }
 • lilik August 12, 2016, 5:14 am

  Makan pakai sambel terasi passss banget

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.