≡ Menu

Cara Menaikkan Tekanan Darah Rendah

Tekanan darah merujuk kepada tekanan yang dikenakan oleh darah pada pembuluh arteri darah ketika darah di pam oleh jantung keseluruh anggota tubuh badan manusia. Tekanan darah di buat dengan mengambil dua ukuran dan biasanya diukur seperti berikut – 120 /80 mmHg. Nombor atas (120) menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung. Ia dipanggil tekanan sistolik. Nombor bawah (80) menunjukkan tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman.

Ia dipanggil tekanan diastolik. Masa yang paling baik untuk mengukur tekanan darah adalah semasa anda rehat dan dalam keadaan duduk atau baring.

Sekiranya tekanan darah didapati sentiasa lebih tinggi dari kadar biasa secara berlarutan seseorang itu dikatakan mengalami masalah darah tinggi. Pesakit darah tinggi mesti sekurang-kurangnya mempunyai tiga bacaan tekanan darah yang melebihi 140/90 mmHg semasa berehat.

Berikut merupakan cara-cara untuk meningkatkan tekanan darah..

1. AIR PUTIH

Minum air putih dalam jumlah yang cukup banyak antara 8 hingga 10 gelas sehari.

 


2. KOPI

Sesekali minum kopi agar dapat meningkatkan degupan jantung sehingga tekanan darah akan meningkat.

 

3. GARAM

Mengambil makanan yang cukup mengandungi kadar garam yang betul.

 

4. BAYAM

Untuk sayur, perbanyak mengambil bayam kerana bayam bagus untuk mengatasi tekanan darah rendah. Selain itu, coklat, lada, hati ayam kampung/sapi/kambing, mentega, dan keju katanya juga bagus untuk orang yang menderita tekanan darah rendah.

5. SATE KAMBING

Mengenai gambaran masyarakat yang sebahagian besar beranggapan bahawa dengan mengambil daging kambing bagi penderita hipotensi dapat meningkatkan tekanan darah sebenarnya belum jelas, Namun dibenarkan kalau hal itu akan meningkatkan kandungan haemoglobin (Hb) dalam darah. Sekali lagi harus dipahami bahwa tekanan darah rendah ertinya bekalan darah tidak maksima keseluruh bagian tubuh. Haemoglobin (Hb) rendah adalah bererti bahwa kandungan Hb sebagai zat pengikat oxygen dalam darah memiliki kadar rendah yang akibatnya penderita boleh pucat (anemia), pening , merasa cepat lelah dan sebagainya.

SFG Engineering Services
  |  Nilai, Negeri Sembilan
 - 18 Apr 2019

We have a upcoming project in Malaysia for Excavator Operators and Wheel Loaders for rock dumping. If you are available, please send a updated CV, copy of passport and all trade qu...

Shibsi Technologies Private Limited
  |  null, null
 - 15 Apr 2019

Essential Responsibilities and DutiesAnalyze, design, develop, and maintain products. assist in commercialization.Assist in identifying and organizing requirements. Apply usability...

SFG Engineering Services
  |  Nilai, Negeri Sembilan
 - 18 Apr 2019

Shovel Operators needed for contract in Malaysia. Please send a updated CV, copy of passport and all trade qualification certificates to rosemary sfgengineering.co.za. Must have a ...

Shibsi Technologies Private Limited
  |  null, null
 - 15 Apr 2019

Essential Responsibilities and DutiesAnalyze, design, develop, and maintain products. assist in commercialization.Assist in identifying and organizing requirements. Apply usability...

SFG Engineering Services
  |  Nilai, Negeri Sembilan
 - 18 Apr 2019

Barge Masters needed for project in Malaysia. Please send updted CV, copy of passport and all trade qualifiation certificates to rosemary sfgengineering.co.za. Must have experiense...

Constructions Métalliques Florentaises
  |  Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur
 - 18 Apr 2019

Entreprise Le Groupe CMF (195 personnes, 33 M. de CA), est le spécialiste reconnu de la gestion du climat. clés en main. dans les serres (horticole, maraîchère) et bâtiment ERP (ja...

neuvoo job search kerja-kerja

Incoming search terms:

ubat darah rendah,ubat tekanan darah rendah,penawar darah rendah,rawatan tekanan darah rendah,petua tekanan darah rendah,petua darah rendah,UBAT UNTUK TEKANAN DARAH RENDAH,merawat tekanan darah rendah,cara merawat tekanan darah rendah,ubat untuk darah rendah,punca tekanan darah rendah,ubat tambah darah,penawar tekanan darah rendah,rawatan darah rendah,cara mengubati tekanan darah rendah,tekanan darah rendah,punca darah rendah,cara merawat darah rendah,petua tambah darah,cara atasi tekanan darah rendah,petua untuk tekanan darah rendah,simptom tekanan darah rendah,cara mengatasi tekanan darah rendah,makanan untuk tekanan darah rendah,makanan untuk pesakit darah rendah,tekanan darah rendah malaysia,simptom darah rendah,ubat kurang darah,kesan tekanan darah rendah,bacaan tekanan darah rendah,rawat tekanan darah rendah,petua merawat tekanan darah rendah,ubat tradisional darah rendah,berapa tenanan darah rendah,makanan terbaik untuk pesakit darah rendah,macam mana nak naikkan hb darah,naik kan bp rendah,cara rawat darah rendah,bekam untuk hb rendah
{ 5 comments… add one }
  • norhaida July 5, 2012, 6:55 pm

    minta izin share dalam blog saya…sangat berguna untuk rujukan sy dn kawan2…sy credit ke blog ni ok…=)

  • kenariputih February 23, 2013, 6:51 pm

    wah, lepas baca artikel ni saya faham jugak sikit2 pasal tekanan darah rendah. ia berkait dengan jantung rupanya. lama dah saya xminum kopi. tapi dulu kopi is my fave. mmg rasa hangat jer lepas minum kopi dan rasa lebih tenaga!

  • mesin jilid kalender August 18, 2016, 4:09 am

    aku benar-benar terinspirasi bersama dengan Anda menulis bakat sebagai baik sebagai
    dengan tata letak pada blog . adalah bahwa ini dibayar
    subyek atau apakah Anda memodifikasi itu Anda self? Either way menjaga menaiki bagus kualitas tinggi
    menulis, itu jarang rekan a besar blog seperti ini saat ini ..

  • Norhashimah October 20, 2017, 10:53 am

    Terima kasih atas info berguna ni.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.