≡ Menu

Tips Keselamatan Ketika Berada Di Tempat Awam

Tips Keselamatan Diri Ketika Berada Di Tempat AwamKeselamatan Anda Ketika Berada Di Tempat Awam

Saban hari kita mendengar berita tentang salah laku masyarakat yang terlibat dalam kes jenayah sama ada rompak, ragut, culik dan sebagainya. Isu ini menyebabkan wujud kebimbangan terhadap masyarakat khususnya kaum wanita dan kanak-kanak. Biarpun berada di tempat awam, keselamatan tetap perlu dijaga.

Berada di tempat orang ramai bukan bermakna kita tidak boleh terdedah kepada segala bentuk bahaya. Penjenayah kini semakin berani bertindak tidak kira di mana mereka berada. Maka, ada beberapa tips keselamatan diri ketika berada di tempat awam.

#1 Kereta Dalam Mod Kunci

Sekiranya kita memandu dan singgah di kedai ataupun stesen minyak. Sila pastikan kereta berada dalam mod kunci. Jangan sesekali tidak ambil peduli tentang perkara ini. Biarpun singgah hanya sekejap, minta isteri atau anak-anak kunci kereta ketika kita berada di luar kereta.

Jika berlaku perkara yang agak mencurigakan, sila telefon pihak polis atau membunyikan isyarat tanda meminta pertolongan. Sekurang-kurangnya kita terhindar dari perkara yang tidak diingini berlaku.

#2 Berjalan Seorang Diri

Jika berjalan seorang diri, terutama di kawasan jalanraya, pastikan diri kita melalui jalan di laluan yang bertentangan. Elakkan berjalan di laluan yang sama. Bimbang penjenayah seperti peragut mudah melakukan jenayah ke atas diri kita khususnya kepada kaum wanita. Elakkan juga memakai barang perhiasan emas terlalu banyak sehingga mengundang masalah.

Tambahan lagi, elakkan melalui jalan yang sunyi dan pilihlah jalan yang mempunyai ramai orang.

#3 Aktifkan Mod Lokasi

Mungkin ada di antara kita tidak suka mengaktifkan mod lokasi di telefon masing-masing. Alasannya kerana mampu menjimatkan bateri. Percayalah dengan mengaktifkan mod lokasi, pihak polis atau keluarga kita mudah mengesan jejak sekiranya berlaku kes hilang atau sebagainya. Pihak polis pula boleh mengesan dengan hanya isyarat signal daripada telefon tersebut.

Mengaktifkan mod lokasi juga membantu kita mengesan jejak sekiranya telefon berkenaan hilang dicuri oleh penjenayah. Tetapi bagi memudahkan pihak keluarga mengesan lokasi kita, sila tinggalkan username dan password akaun Gmail kita.

#4 Miliki Pepper Spray

Pernah dengar pepper spray? Satu alat penyembur yang mampu memedihkan mata pemangsa yang cuba melakukan jenayah terhadap kita. Setiap orang seharusnya memiliki spray ini untuk tujuan mempertahankan diri. Jangan kata untuk wanita sahaja, tetapi lelaki juga perlu sama ada untuk mempertahankan diri atau orang lain. Kita tidak mampu untuk melawan penjenayah, cukuplah sekadar memedihkan mata mereka dan membuat serangan balas ke tempat yang dianggap sensitive.

Kesimpulan

Tidak kiralah di mana kita berada, sentiasa awasi pergerakan orang lain dan berwaspada dengan keadaan sekeliling. Semoga kita terhindar daripada perkara-perkara yang tidak diingini berlaku.

Synthomer
  |  (Unspecified city),
 - 23 Jul 2017

Synthomer's European Graduate Programme (SynGP) offers highly qualified university graduates excellent career prospects and the unique opportunity to create a group wide network of...

Uber
  |  (Unspecified city), Johor
 - 24 Jul 2017

SIAPA KAMI. Pandu dengan Uber dan dapat bayaran mingguan dalam bentuk tambang dengan membantu komuniti kita bergerak sekitar bandar. Memandu dengan Uber adalah cara hebat untuk me...

AIA Hong Kong
  |  (Unspecified city),
 - 24 Jul 2017

Description. Company Name. AIA BHD Position Title. Branch Executive Department. Functional Area. Johor Bahru DU Customer Centre Reports to. Branch Head Current Job Grade Level CCB0...

Tangent International
  |  (Unspecified city),
 - 22 Jul 2017

Executive Marketing Consultant. We are looking for an Executive Marketing Consultant, who will be result oriented and able to act as a key advisory to the Carrier Network Project,...

AmadeusITGroup
  |  (Unspecified city),
 - 24 Jul 2017

Description. Summary of the role. The South East Asia (SEA) Marketing Manager is responsible for supervising and coordinating all marketing activities and act as a hand on all roun...

Uber
  |  Johor Bahru, Johor
 - 24 Jul 2017

SIAPA KAMI. Pandu dengan Uber dan dapat bayaran mingguan dalam bentuk tambang dengan membantu komuniti kita bergerak sekitar bandar. Memandu dengan Uber adalah cara hebat untuk me...

neuvoo job search kerja-kerja

Incoming search terms:

tips keselamatan di tempat awam
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment