≡ Menu

Tips Keselamatan Ketika Berada Di Tempat Awam

Tips Keselamatan Diri Ketika Berada Di Tempat AwamKeselamatan Anda Ketika Berada Di Tempat Awam

Saban hari kita mendengar berita tentang salah laku masyarakat yang terlibat dalam kes jenayah sama ada rompak, ragut, culik dan sebagainya. Isu ini menyebabkan wujud kebimbangan terhadap masyarakat khususnya kaum wanita dan kanak-kanak. Biarpun berada di tempat awam, keselamatan tetap perlu dijaga.

Berada di tempat orang ramai bukan bermakna kita tidak boleh terdedah kepada segala bentuk bahaya. Penjenayah kini semakin berani bertindak tidak kira di mana mereka berada. Maka, ada beberapa tips keselamatan diri ketika berada di tempat awam.

#1 Kereta Dalam Mod Kunci

Sekiranya kita memandu dan singgah di kedai ataupun stesen minyak. Sila pastikan kereta berada dalam mod kunci. Jangan sesekali tidak ambil peduli tentang perkara ini. Biarpun singgah hanya sekejap, minta isteri atau anak-anak kunci kereta ketika kita berada di luar kereta.

Jika berlaku perkara yang agak mencurigakan, sila telefon pihak polis atau membunyikan isyarat tanda meminta pertolongan. Sekurang-kurangnya kita terhindar dari perkara yang tidak diingini berlaku.

#2 Berjalan Seorang Diri

Jika berjalan seorang diri, terutama di kawasan jalanraya, pastikan diri kita melalui jalan di laluan yang bertentangan. Elakkan berjalan di laluan yang sama. Bimbang penjenayah seperti peragut mudah melakukan jenayah ke atas diri kita khususnya kepada kaum wanita. Elakkan juga memakai barang perhiasan emas terlalu banyak sehingga mengundang masalah.

Tambahan lagi, elakkan melalui jalan yang sunyi dan pilihlah jalan yang mempunyai ramai orang.

#3 Aktifkan Mod Lokasi

Mungkin ada di antara kita tidak suka mengaktifkan mod lokasi di telefon masing-masing. Alasannya kerana mampu menjimatkan bateri. Percayalah dengan mengaktifkan mod lokasi, pihak polis atau keluarga kita mudah mengesan jejak sekiranya berlaku kes hilang atau sebagainya. Pihak polis pula boleh mengesan dengan hanya isyarat signal daripada telefon tersebut.

Mengaktifkan mod lokasi juga membantu kita mengesan jejak sekiranya telefon berkenaan hilang dicuri oleh penjenayah. Tetapi bagi memudahkan pihak keluarga mengesan lokasi kita, sila tinggalkan username dan password akaun Gmail kita.

#4 Miliki Pepper Spray

Pernah dengar pepper spray? Satu alat penyembur yang mampu memedihkan mata pemangsa yang cuba melakukan jenayah terhadap kita. Setiap orang seharusnya memiliki spray ini untuk tujuan mempertahankan diri. Jangan kata untuk wanita sahaja, tetapi lelaki juga perlu sama ada untuk mempertahankan diri atau orang lain. Kita tidak mampu untuk melawan penjenayah, cukuplah sekadar memedihkan mata mereka dan membuat serangan balas ke tempat yang dianggap sensitive.

Kesimpulan

Tidak kiralah di mana kita berada, sentiasa awasi pergerakan orang lain dan berwaspada dengan keadaan sekeliling. Semoga kita terhindar daripada perkara-perkara yang tidak diingini berlaku.

Experteer GmbH
  |  Shah Alam, Selangor
 - 20 Oct 2017

Unser Auftraggeber ist eine international tätige Unternehmensgruppe mit knapp 600 Mitarbeitern an sieben Standorten in Europa, USA, Malaysia und China. Als global agierendes Untern...

DHR International Neumann Deutschland GmbH - München
  |  Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
 - 20 Oct 2017

CTPartners Neumann Europäisches Unternehmen in High Tech Gebäudetechnik Unser Kunde gehört zu den weltweit führenden Anbietern von Zugangssystemen für Gebäude, Parkhäuser und Veran...

RegionUP
  |  (Unspecified city),
 - 17 Oct 2017

Description. Our client is a global leader in developing innovative and leading edge technology solutions for its international construction professionals. It consists more than20,...

RegionUP
  |  (Unspecified city),
 - 17 Oct 2017

Description. The Asset Manager is responsible for. Maximizing total return for each assigned asset through the analysis of property efficiencies and identifying opportunities for i...

RegionUP
  |  (Unspecified city),
 - 17 Oct 2017

Description. KL based roleLeading international financial company Excellent salary package This well known international financial services company in is looking for an experienced...

RegionUP
  |  (Unspecified city),
 - 17 Oct 2017

Description. Our client is a global leader in developing innovative and leading edge technology solutions for its international construction professionals. It consists more than 20...

neuvoo job search kerja-kerja

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment