≡ Menu

Petinju yang Pernah Mengalahkan Tyson Masuk Islam Ketika Dengar Azan

Danny Williams

Mungkin tidak banyak yang mengenal Danny Williams di atas arena tinju. Namun, lelaki kelahiran Kota London tarikh 13 Julai 1973 ini pernah mengalahkan Mike Tyson pada 31 Julai 2004. Ketika itu, Danny Williams yang tidak lah kuat untuk memukul KO Mike Tyson, sang legenda tinju dunia pada pusingan keempat.

Padahal, dalam pertandingan yang diadakan di Freedom Hall State Fairground, Louisville, Kentucky, Danny Williams tidak lah kuat. Sementara itu, banyak pihak yang keunggulan si ‘Leher Beton’. Namun, kenyataan yang terjadi sebaliknya. Tyson, yang sempat menguasai pembukaan dua pusingan dalam pertandingan comebacknya ke dunia tinju, secara mengejutkan berjaya dikalahkan di pusingan ke-4.

Tidak banyak orang ramai yang mengetahui bahawa Danny Williams adalah seorang Muslim, seperti halnya Tyson. Sebelum memeluk Islam, Danny Williams adalah seorang penganut Kristian yang taat. Minat peninju asal Inggeris ini terhadap Islam bermula apabila ia tengah menjalani bercuti di Turki tahun 2000. Saat berada di Turki ini, Danny Williams mendengar suara azan. “Aku mengigil ketika mendengar suara azan tersebut,” ujarnya kepada pejabat berita BBC.

William mengakui bahawa cabaran paling sukar baginya adalah saat harus bertanding pada bulan Ramadhan. Kerana tinju dikenali sebagai salah satu cabang sukan yang syarat dengan kekerasan fizikal, seperti memukul orang. Padahal, ungkap Danny Williams, para pemeluknya dilarang melakukan hal tersebut lebih-lebih lagi ketika bulan Ramadhan. Hal itu diakuinya kerap menimbulkan pertentangan di dalam batinnya.

Pengalaman bertanding saat bulan Ramadhan pernah ia alami di tahun 2006 lalu. Kala itu Danny Williams dijadualkan akan bertanding melawan Matt Skelton pada Julai 2006.

Dalam pertandingan tersebut, Danny Williams mengalami kekalahan pada pusingan ke-3 dan kecederaan serius pada bahagian hidungnya. Namun, diakui Danny Williams, dirinya tidak pernah menyesali kekalahan tersebut. Baginya, mampu menjalankan ibadah puasa dengan baik dan sempurna jauh lebih penting daripada kemenangan semasa bertinju.

Danny Williams menambah, dalam bulan puasa, Allah melarang umatnya untuk mencaci, memukul, dan lain sebagainya kerana hal itu boleh menjejaskan pahala puasa. “Sebagai Muslim yang baik, tentunya di saat Ramadhan harus melakukan hal-hal yang baik. Tidak ada memukul, berdebat dengan orang, intinya anda harus dalam keadaan bersih dari perbuatan tercela seboleh mungkin, “ungkap Danny Williams, layaknya seorang pendakwah.

“Aku menyedari betul bahawa pada satu titik aku harus memutuskan apakah akan tetap menjalankan profesi sebagai peninju yang kerap bertentangan dengan ajaran Islam atau harus keluar dari sukan ini.”

Walaupun sukar, pada pertengahan tahun ini, Danny Williams membuat keputusan untuk berhenti dari dunia tinju yang sudah diceburinya selama 15 tahun lebih. Pertarungan melawan Derek Chisora ​​pada 15 Mei 2010 seakan menjadi pertarungan terakhir yang dilakoni Danny Williams di dunia yang telah membesarkan namanya.

Sebelum pertandingan, kepada akhbar Danny Williams mendedahkan bahawa pertarungannya dengan Chisora ​​kemungkinan akan menjadi prestasi beliau yang terakhir di atas gelanggang , baik hasilnya ia menang mahupun kalah.

Dalam pertandingan tersebut, Chisora ​​berjaya memukul KO Danny Williams pada pusingan kedua dan Chisora ​​keluar sebagai juara. Williams pun memutuskan untuk tidak meneruskan aktivitinya dalam bertinju dan fokus mengabdikan dirinya untuk beribadah kepada Allah.

Synthomer
  |  (Unspecified city),
 - 20 Jul 2017

Synthomer's European Graduate Programme (SynGP) offers highly qualified university graduates excellent career prospects and the unique opportunity to create a group wide network of...

Uber
  |  George Town, Penang
 - 18 Jul 2017

SIAPA KAMI. Pandu dengan Uber dan dapat bayaran mingguan dalam bentuk tambang dengan membantu komuniti kita bergerak sekitar bandar. Memandu dengan Uber adalah cara hebat untuk me...

Binary.com
  |  (Unspecified city),
 - 20 Jul 2017

Cryptocurrency Blockchain Developer. Binary.com is seeking a driven, proactive, and experienced developer with extensive knowledge of cryptocurrency and blockchain concepts. You w...

Binary.com
  |  (Unspecified city),
 - 20 Jul 2017

Senior Back End Developer. Binary.com is seeking a driven, proactive, and highly experienced Senior Back End Developer. You will write robust, high quality, and production ready c...

Uber
  |  (Unspecified city), Johor
 - 20 Jul 2017

SIAPA KAMI. Pandu dengan Uber dan dapat bayaran mingguan dalam bentuk tambang dengan membantu komuniti kita bergerak sekitar bandar. Memandu dengan Uber adalah cara hebat untuk me...

Tangent International
  |  (Unspecified city),
 - 18 Jul 2017

Executive Marketing Consultant. We are looking for an Executive Marketing Consultant, who will be result oriented and able to act as a key advisory to the Carrier Network Project,...

neuvoo job search kerja-kerja

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment