≡ Menu

Isteri Pengiran Muda Abdul Malik Brunei Darussalam Qari’ah Al-Quran Terbaik Di Dunia

Isteri Raja Brunei Darussalam
Raabiatul Adawiyah dikenal sebagai tokoh yang santun dan bijak. Tidak hairan jika Pengiran Muda Abdul Malik begitu mengaguminya.

Raabiatul Adawiyah, 22 tahun, telah rasmi menjadi isteri putra keenam Pengiran Muda Abdul Malik Brunei Darussalam, Raja Abdul Malik, 31 tahun. Kecantikan dan prestasi Raabiatul membuat sang Pengiran Muda kagum, hingga menuliskan kekaguman di akaun facebook peribadinya.

“Yang Mulia Dayangku (isteriku) Raabi’atul ‘Adawiyyah binti Pengiran Haji Bolkiah sudah  biasa dengan didikan agama dan sikap bersopan santun daripada kedua-dua ayahanda dan bonda dalam menjaga akhlak dan juga sikap hormat-menghormati di antara satu dengan yang lain, bahkan keupayaannya dalam menjaga adinda-adinda ketika keduanya sibuk dengan tugasan merupakan satu kelebihan yang dimilikinya.

Abdul menuliskan, isterinya mempunyai banyak prestasi di bidang keagamaan dan aktiviti sosial sejak masih duduk di bangku sekolah. Ia menjadi juara pelbagai perlumbaan membaca Al-Quran.

“Antaranya mewakili sekolah agama dan menyertai pertandingan tersebut yang diadakan di Jame ” Asr Hassanil Bolkiah pada tahun 2005 dan mengikuti Skim Tilawah Al-Qur’an Remaja pada tahun 2008 serta menyertai Pertandingan Dikir Dabai’ie. Di Antara Sekolah-Sekolah Menengah dan Maktab- maktab Senegara, “ungkap Abdul.

Kemampuan membaca Al-Quran yang begitu baik mengantarkan Raabiatul meraih gelaran ‘The Best Muslimah Al-Quran Recital’. Gelaran itu diraih dalam ajang `Miss World Muslimah` di Indonesia pada tahun 2013.

“Dengan kejayaan ini turut membawanya berjaya mendapat gelaran Pembaca Al-Quran Terbaik Muslimah (Best Muslimah Al-Qur’an Recital) keseluruhan dari kesemua aspek pada tahun 2013 apabila berjaya mewakili negara dalam Pertandingan Wanita Muslimah di Republik Indonesia yang bersangkut-paut dengan aktiviti keagamaan,” terangnya.

Tidak hanya itu, Abdul begitu memuji Raabiatul, lantaran kerap terlibat dalam aktiviti sosial. Menurut Abdul, Raabiyatul kerap terlibat dalam usaha perjuangan hak kaum wanita di negeri itu.

“Bahkan semangat yang dimiliki Yang Mulia terus diperjuangkan setelah kembali ke negara ini dengan berhasrat menyumbangkan aktiviti amal kebajikan terutama sekali kepada hal ehwal kebajikan kaum wanita, ibu-ibu dan remaja,” katanya.

Synthomer
  |  (Unspecified city),
 - 20 Jul 2017

Synthomer's European Graduate Programme (SynGP) offers highly qualified university graduates excellent career prospects and the unique opportunity to create a group wide network of...

Binary.com
  |  (Unspecified city),
 - 20 Jul 2017

Senior Perl Developer. Binary.com is seeking a driven, proactive, and highly experienced Senior Perl Developer. You will write robust, high quality, and production ready code that...

Uber
  |  (Unspecified city), Johor
 - 20 Jul 2017

SIAPA KAMI. Pandu dengan Uber dan dapat bayaran mingguan dalam bentuk tambang dengan membantu komuniti kita bergerak sekitar bandar. Memandu dengan Uber adalah cara hebat untuk me...

Tangent International
  |  (Unspecified city),
 - 19 Jul 2017

Executive Marketing Consultant. We are looking for an Executive Marketing Consultant, who will be result oriented and able to act as a key advisory to the Carrier Network Project,...

Uber
  |  Johor Bahru, Johor
 - 19 Jul 2017

SIAPA KAMI. Pandu dengan Uber dan dapat bayaran mingguan dalam bentuk tambang dengan membantu komuniti kita bergerak sekitar bandar. Memandu dengan Uber adalah cara hebat untuk me...

Binary.com
  |  (Unspecified city),
 - 20 Jul 2017

Cryptocurrency Blockchain Developer. Binary.com is seeking a driven, proactive, and experienced developer with extensive knowledge of cryptocurrency and blockchain concepts. You w...

neuvoo job search kerja-kerja

Incoming search terms:

isteri Pengiran muda malik
{ 4 comments… add one }
 • wina April 21, 2015, 3:20 pm

  Dia PENGIRAN MUDA ABDUL MALIK or in English is PRINCE ABDUL MALIK.

  BUKAN Raja!

  Please edit your article!

 • jannah PS Low April 22, 2015, 11:03 am

  Rezeki dan bertuah dpt jodoh yg baik. Semoga bahagia hingga ke jannah

 • ANONYMOUS April 28, 2015, 1:45 pm

  HEBAT HEBAT sgat HEBAT

Leave a Comment