≡ Menu

10 Tanda Anda Berbakat Menjadi Usahawan

10 Tanda Anda Berbakat Menjadi Usahawan

1. Selalu Penuh Idea

Soal idea ini sangat penting kerana idealah awal dari segalanya. Adakah tidak penting  idea itu mustahil dilaksanakan atau bahkan anda tak tahu bagaimana cara memulai idea tersebut. Seorang wira usahawan harus dipenuhi idea atau gagasan untuk boleh menemukan inovasi-inovasi baru dalam perniagaannya.

2. Semangat Tanpa Batas

Memiliki sebuah perniagaan, ertinya anda harus memiliki semangat yang tak terbatas. Anda tetap melakukan pekerjaan anda dengan semangat meski orang lain sudah tahu. Seorang usahawan sejati pasti boleh, semangat itu juga boleh hilang apatah habis kuatannya. Yang terbatas itu hanya pakej internet, yang pakej perbualan! Kalau semangat, harus tinggi!

3. Berani Berimajinasi

Idea, inovasi baru hanya boleh di dapatkan oleh seorang yang imajinatif, bukan orang-orang yang ragu. Sekali lagi, tidak penting apakah imajinasi anda itu seperti mustahil dilakukan, yang terpenting adalah anda berani membayangkan dan berimajinasi tentang perniagaan anda lebih banyak dari orang biasa. Seorang wira usaha sering orang bercakap ‘gila’ kerana imajinasi dan tindakannya yang luar biasa.

4. Senang pada Pilihan Perniagaan

Yang terpenting, tanya dulu diri anda apakah anda suka pada perniagaan yang anda pilih atau tidak. kerana ini sangat penting. Itulah sebabnya banyak perniagaan berjaya justeru kerana berasal dari hobi pemiliknya. Untuk level awal, senang pada perniagaan pilihan anda adalah mutlak.

5. Bergaul dan Tidak Segan Meminta Bantuan

Seorang usahawan adalah seorang pelajar sejati. Tidak hanya bertanya, anda juga harus tahu dan tidak ragu meminta bantuan orang lain saat mendapatkan jambatan dalam menjalankan perniagaan. Bertanya dan memohon bantuan kepada siapa sahaja? Ya siapa sahaja teman, keluarga, bahkan karyawan anda.

6. Sangat Menghargai Waktu

Waktu adalah sumber daya yang sangat terbatas, kerana itu seorang ahli perniagaan berjaya akan sangat menghargai waktunya. Hampir tidak ada alasan menunda pekerjaan, kerana seorang usahawan akan merasa sangat rugi jika ada sumber daya waktu terbuang percuma, dan itu berakibat akan memperlambat perniagaan.

7. Rendah Hati dan Ingin Belajar dari Siapapun

Kadang masukan, idea-idea hebat justeru datang dari orang yang tak terduga. Boleh juga dari teman, pemandu teksi, bahkan dari anak kecil sekalipun. Siapkanlah diri dan jiwa anda menerima setiap ilmu dari siapapun. Lihat apa yang dikatakannya, bukan siapa yang mengatakannya.

8. Buang Sifat ‘Menyerah’ 

Bagaimanapun sulitnya, apapun tantangannya, semua pasti boleh diselesaikan. Risiko adalah bahagian tak terpisahkan dari sebuah perniagaans. Bahkan risiko dicibir, dilecehkan atau dihina. Tidak pernah ‘melambaikan tangan pada kamera’ tanda menyerah. itulah seorang usahawan.

9. Persediaan Bekerja Keras

Calon usahawan berjaya tak pernah menganggap remeh proses kecil dalam perniagaannya. Dia menyedari pentingnya bekerja keras dalam perniagaan.

Mendirikan perniagaan sendiri bererti anda harus memikirkan nama perusahaan, identiti, logo, karakter produk dan laman pemasarannya. Semua itu hanya boleh diperoleh dengan kerja keras.

10. Jiwa Tawwakul

Seorang pedagang, pengusaha, wira usahawan sangat berkawan dekat dengan Allah, Tuhan Semesta Alam. Kerana setiap pengusaha sangat faham bahawa hanya Allahlah yang mampu membolak-balikkan hati setiap orang. Jadi seorang usahawan sangat sedar bahawa pelanggannya memilih menggunakan produknya sangat terkait pada ‘JASA” Allah yang menggerakkan hati orang tersebut.

Synthomer
  |  (Unspecified city),
 - 20 Jul 2017

Synthomer's European Graduate Programme (SynGP) offers highly qualified university graduates excellent career prospects and the unique opportunity to create a group wide network of...

Uber
  |  George Town, Penang
 - 18 Jul 2017

SIAPA KAMI. Pandu dengan Uber dan dapat bayaran mingguan dalam bentuk tambang dengan membantu komuniti kita bergerak sekitar bandar. Memandu dengan Uber adalah cara hebat untuk me...

Binary.com
  |  (Unspecified city),
 - 20 Jul 2017

Cryptocurrency Blockchain Developer. Binary.com is seeking a driven, proactive, and experienced developer with extensive knowledge of cryptocurrency and blockchain concepts. You w...

Binary.com
  |  (Unspecified city),
 - 20 Jul 2017

Senior Back End Developer. Binary.com is seeking a driven, proactive, and highly experienced Senior Back End Developer. You will write robust, high quality, and production ready c...

Uber
  |  (Unspecified city), Johor
 - 20 Jul 2017

SIAPA KAMI. Pandu dengan Uber dan dapat bayaran mingguan dalam bentuk tambang dengan membantu komuniti kita bergerak sekitar bandar. Memandu dengan Uber adalah cara hebat untuk me...

Tangent International
  |  (Unspecified city),
 - 18 Jul 2017

Executive Marketing Consultant. We are looking for an Executive Marketing Consultant, who will be result oriented and able to act as a key advisory to the Carrier Network Project,...

neuvoo job search kerja-kerja

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment