≡ Menu

10 Jenis Kiub Rubik yang Kreatif

 1. Kiub Rubik Piramid

  1
  Kiub ini merupakan kiub rubik teka-teki yang berbentuk segitiga atau tetrahedron. Kiub ini dibahagaikan kepada 4 keping bersama paksi, 6 keping hujung dan 4 tips trivial. Ianya boleh berpital kepada beberapa potongan permute. Kepingan bersama-sama paksi dalam bentuk octahedral, kiub ini hanya boleh diputar sekitar paksi yang melekat. Kelebihannya boleh diputar secara secara bebas kepada 6 potongan. Disebut sebagai tips trivial kerana ianya boleh dipintal secara bebas daripada semua kepingan yang lain. Cara kiub rubik ini dimainkan ialah bertujuan untuk berebut warna dan kemudian kembalikan kepada bentuk asal kiub.

 2. Irregular Kiub Rubik

  2
  Kiub ini merupakan IQ Irregular kiub iaitu kiub permainan  IQ tradisional. Jika anda masih bergelut dengan rubik kiub tradisional, mungkin anda boleh bertukar kepada kiub latihan otak seperti ini. Lihat jika anda anda boleh membuat ianya dari butiran geometri 3D irregular menjadi kiub persegi 3D biasa.

 3. Kiub Rubik 2.03
  Kiub ini tidak mempunyai warna pada mana-mana sisi, hanya saiz bentuk sahaja yang berbeza bagi setiap sisi kiub. Mereka yang kreatif pasti dapat membentuk kiub ini menjadi lebih menarik bentuknya.
 4. Rubik Bola4
  Tidak terkecuali, rubik kiub bukan sahaja berbentuk segiempat, tetapi rubik berbentuk bulat atau dalam bentuk bola. Anda mempunyai sesuatu yang kelihatan serupa dengan bidang IQ 3D. Rubik bola ini berbentuk 70mm diameter sfera IQ yang berfungsi sebagai aktiviti otak.
 5. Kiub Rubik LED5
  Kiub jenis merupakan permainan moden, ianya dinamakan digital shebang iaitu keselurahan kiub ini akan berubah warna, secara manualnya anda akan memulas segmen dengan menekan butang untuk bergerak ke arah warna yang dikehendaki.
 6. Sudokube6
  Bagi peminat Sudoku, ini baru dinamakan teka-teki yang mencabar otak anda. Kiub Sudoku ini sangat mencabar, dimana ianya menggabungkan 3-dimensi dengan algoritma matematik.
 7. Kiub Rubik Pantone7
  Kiub ini boleh digambarkan seperti katalog tona warna. Kiub ini tidak seperti kiub rubik tradisional, kiub ini bukan untuk di selesaikan tetapi untuk dipadankan dengan warna-warna yang sesuai di bilik tidur atau ruang tamu.
 8. Kiub Rubik Pentamix8
  Bagi mereka yang berfikir kiub rubik tradisional adalah cukup mudah, mereka boleh mencuba kiub rubik ini. Terdapat 975 bahagian yang tidak termasuk 1,212 pelekat setiap satunya. Untuk mencipta permianan ini, Jason Smith yang mereka kiub rubik ini mengambil kira-kira 75jam untuk menghasilkannya.
 9. MP3 Player Kiub Rubik9
  Kiub ini merupakan idea kepunyaan Hee Yong. Satu-satunya cara untuk memainkan mp3 ini ialah serupa dengan bermain teka-teki rubik dengan menyelesaikan setiap lapisan yang mempunyai fungsi tertentu. Apabila Berjaya menyelesaikannya, pengguna boleh mendengar muzik.
 10. Blind Kiub Rubik10
  Rubik ini permainan berdasarkan sentuhan. Kiub ini mempunyai enam bahan yang berbeza tekstur yang sangat unik seperti logam, kayu, tekstil, batu, getah dan plastik.
Experteer GmbH
  |  Shah Alam, Selangor
 - 20 Oct 2017

Unser Auftraggeber ist eine international tätige Unternehmensgruppe mit knapp 600 Mitarbeitern an sieben Standorten in Europa, USA, Malaysia und China. Als global agierendes Untern...

DHR International Neumann Deutschland GmbH - München
  |  Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
 - 20 Oct 2017

CTPartners Neumann Europäisches Unternehmen in High Tech Gebäudetechnik Unser Kunde gehört zu den weltweit führenden Anbietern von Zugangssystemen für Gebäude, Parkhäuser und Veran...

Hong Leong Bank Berhad
  |  Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
 - 18 Oct 2017

HLB is embarking on a comprehensive multi year regional BIG DATA and Analytics transformational journey encompassing products, channels and services across the different markets. W...

Cobalt Recruitment
  |  Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
 - 18 Oct 2017

Inhouse. General Counsel (Malaysia). The Company. Our client is one of the leading regional banks who is in an exciting phase of development and expansion. They are currently look...

OCBC Bank (Malaysia) Berhad
  |  Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
 - 18 Oct 2017

Auditor Operations & Finance. Responsibilities. Report to Head, Operations & Finance Audit Department. Assess business risks and evaluate the effectiveness and adequacy of internal...

KPMG PLT
  |  Petaling Jaya, Selangor
 - 18 Oct 2017

Description. Integrity, quality and independence are the building blocks of KPMG's approach. Fundamental to a risk based audit approach, we understand the way our clients run thei...

neuvoo job search kerja-kerja

Incoming search terms:

3d visual effects of rubic cube,Jenis-jenis kiub,Jenis-jenis permainan kiub
{ 1 comment… add one }

Leave a Comment